hr
Pon - Sub: 7:00 - 17:00
++385 (0)99 200 3000
topicom1@gmail.com
Milovčići 22a, 51511 Malinska
SAMO NAJBOLJE ZA VAŠE NAJMILIJE

NADGROBNI SPOMENICI

BOGATO ISKUSTVO I ŠIROKA PONUDA PROIZVODA

Nadgrobni spomenici i grobnice

Još od davnih dana i kroz cijelu povijest čovječanstva, ljudi su brinuli o posljednjem počivalištu da izgleda ljepo i dostojanstveno, naravno u skladu sa mogućnostima pojedinca. Od jednostavnih kamenih ploča, mauzoleja pa do velebnih izdanja poput faraonovih piramida, posljednja počivališta često su predstavljala i označavalo snagu i moć pokojnika odnosno obitelji. Kako su vrijeme i godine prolazili, tako su i groblja postajala mjesta pravih umjetničkih dijela, sa mnoštvom detalja i stilova, od onih vjerskih pa do onih osobnih uvjerenja i svjetonazora.

Na izradu nadgrobnih spomenika ili uređenje već postojećeg groba, utječe velik broj čimbenika, kao što su na primjer:
  • Odredbe i uvjeti uprave groblja (dimenzije, pristup grobnoj parceli, izvođenje staze oko parcele, uređenje okoliša itd.)
  • Odredbe i uvjeti Ministarstva kulture
  • Zatečeni uvjeti na grobnom mjestu i okolnim grobnim parcelama
Međutim, svakako su najvažnije želje naručitelja i vlasnika grobnog mjesta.

Vrste posljednjih počivališta (grobova):

Grobnice

Grobnice su vrste groba gdje se lijes polaže u podzemnu ili zidnu komoru. Samo uređenje grobnica (nadzemno) vrlo je slično zemljanim grobovima. U današnje vrijeme, komore grobnica najčešće se grade od armiranog betona a nadzemni dio se oblaže prirodnim kamenom.

Zemljani grobovi

Kod zemljanih groba lijes se polaže u zemlju, a nadzemni dio je uređen prirodnim kamenim i/ili betonom. U slučaju zemljanih grobova, razlikujemo dvije vrste (jednostruki i dvostruki) ovisno o broju ukopnih mjesta.

Zeleni grobovi

Zeleni grobovi nemaju okvira već samo nadgrobni spomenik, ostalo je zemljana površina.

Elementi (stavke) groba:

Natpisna ploča

Natpisna ploča je neizostavan element svakog groba, te svakako element koji čini razliku od groba do groba. To je podloga za natpise i fotografije/portrete na sjećanje pokojnih članova zajednice-obitelji. U posljednje vrijeme popularni su različiti oblici natpisnih ploča, te je raspon ponude za iste ogroman. Natpisne ploče se najčešće postavljaju na kameno postolje čime se podižu iznad razine pokrovne ploče. U pravilu se izrađuju od jednog masivnog bloka kamena ali sve češće i od više komada kamena.

Natpis

U element natpisa spadaju svi tekstovi ali i vjerski simboli urezani u natpisnu ploču. Natpis se može izvesti/urezati na različite načine: tehnikom strojnog klesanja ili tehnikom pjeskarenja ali i postavljanjem metalnih slova raznih boja i oblika. Natpis se može obojati, pozlatiti ili srebriti.

Fotografije i portreti

Fotografije/portreti su također tradicionalan element uređenja grobnih mjesta. Fotografije se izrađuju tehnikom fotoporculana, odnosno otisak fotografije se zapeče na porculanu raznih veličina i oblika. Tradicionalna izvedba je u crno-bijeloj tehnici, ali može biti i u boji. Portreti se izrađuju tehnikom ručnog graviranja po poliranoj površini kamena.

Grobni okvir

Baza svih ostalih elemenata groba je grobni okvir. Najčešća izvedba je kombinacija armiranog betona i prirodnog kamena, ali moguća je i izvedba od punih kamenih elemenata. U slučaju armiranog betona, isti se oblaže kamenom.

Poklopac

Poklopci se izrađuju od ploča prirodnog kamena i pokrivaju ukopni otvor. Moguća je i izvedba groba bez poklopca u vidu svojevrsnog "vrta" ili prekrivanje kamenčićima, međutim takav pristup zahtijeva puno više održavanja te je samim time rijetko izveden.

Staze

Ukoliko je dozvoljeno, mudro je grobni okvir okružiti armiranim betonom ili kamenom. Osim svrhe staze, na taj način se omogućava bolja stabilnost grobnog okvira.

Dekorativni detalji

Opcionalno ali srcu drago je svakako dekorativni detalj na grobu. To mogu biti: lampioni, vaze, skulpture, karike, stalci za svijeće itd.

Galerija

×